fredag 4 oktober 2013

Tonfisk + Grüner Veltliner = Sant



Jag är mycket för långkok men när det ska stekas gillar jag när det går fort. Det enda som tar tid med den här middagen är att kyla det goda vinet; en Grüner Veltliner från Gobelsburg.

Till den här tonfisken serverade jag en sallad på avokado, röd paprika, lime och mache samt purjolök som fått mjukna i en rejäl klick smör och sedan endast smaksatts med lite "Madame Wongs hot chili sauce"





måndag 30 september 2013

Brunsås för nybörjare



Jag kom på att det är smått skandalöst att jag inte har lagt upp något recept på brunsås men sent ska syndaren vakna, här kommer det:

När du stekt din pannbiff, köttbulle eller fläskkotlett som kräva sin brunsås, vispa ur pannan med någon deciliter vatten och tillsätt en tärning köttbuljong. Koka upp och rör ner lite potatismjöl som du först blandat med kallt vatten, alternativt maizena såsredning (om du är född efter 1950). Låt koka ihop till önskad konsistens.

Smaka av med vitpeppar, alternativt svartpeppar (om du är född efter 1940), grädde och sockerkulör, alternativt soja (om du är född efter 1930). Har du varken käpp eller löständer kan du smaka av med lite worchestershiresås.

Gott så!

söndag 22 september 2013

Pajad Paj


Paj med lök, bacon, spenat och ädelost

Fram till inte allt för länge sen var paj något jag förknippade med åttiotalet och tråkiga studentmottagningar. Men så plötsligt fick pajen sin renässans i mitt kök. Jag kom på att pajskalet är den perfekta papperskorgen för veckans rester en söndag när fett och kolhydrater är kroppens bästa vän. 

Pajdegen: 
175g smör
3,5 dl vetemjöl
2 msk vatten

Om man lyssnar på andra pajbagare verkar det som att majoriteten tycker att man bäst gör detta i en matberedare. Själv gillar jag att nypa ihop det för hand. Låt sedan vila i kylskåp så länge du har tid för att sedan knåda degen och kavla/trycka ut den i din tilltänkta pajform.

Förgrädda pajskalet i 5-10 min på 200°

Äggstanning:
Lika många ägg som deciliter grädde eller mjölk. Vispa ihop!

Fyllning:
Va fan som helst! 

När pajen sedan är monterad och klar för sina 30-40 minuter i ugnen, var då noga med att bottnen i din springform (om du använder en sådan) sitter fast ordentligt. Om halva pajen hamnar på sniskan och saker rinner ut och din närstående måste rycka ut med hushållsrullen för att du själv håller på att bryta ihop: Misströsta inte, det blir gott i alla fall trots ojämna kanter och lite för kompakt fyllning. Man kan bara kalla det för rustikt, shabby chic eller någon anan omskrivning för att man inte riktigt nådde ända fram. 

tisdag 17 september 2013

Brynhildes Borsjtj




Det här med att koka borsjtj är något jag ville göra med respekt. Alltså konsulterade jag min ryska väninna som mycket vänligt skickade mig ett recept som inbegrep tre dagars planering, ett tupphuvud och rovor odlade av KGB. Jag tog det med en nypa salt och kokade ihop en lite snabbare variant som enbart tog en dag att få ihop:

På morgonen bör man börja koka sin buljong. Jag kokade min på fläskben, oxlägg, morot, lök, rotselleri, persiljestjälkar och lagerblad.

Vid lunchtid tar man upp oxläggen och pillar av köttet som skall falla isär av sig själv. Spara köttet och sila buljongen.

Till buljongen börjar vi nu tillsätta finhackad morot paprika och vitlök

Koka 10 min

Tillsätt rivna eller stavskurna rödbetor. Jag hade både rivna och skurna för att få lite variation i texturen.

Koka 10 min

Nu ska det i tärnad potatis  och strimlad vitkål

Koka 10 min

Salta och peppra till önskad smak. Ta sedan av soppan från värmen och tillsätt köttet som man har finfördelat genom att hacka det eller att bara dra isär köttfibrerna.

Låt stå till kvällen!

Serveras med VODKA, gräddfil, saltgurka och gräslök. Jag hade ingen gräslök och tog blasten på salladslök vilket också gick bra men hoppa inte över löken. Försvinnande gott blev det...



fredag 13 september 2013

En svensk klassiker




En svensk klassiker och nu pratar jag inte om att cykla över Vättern eller försöka springa från Lidingö, nej nu handlar det om smörgåstårta.  Smörgåstårta är aldrig fel på kalaset. Glöm den asiatiska buffén där farmor förtvivlat sprätter dumplings i fontanellen på dopbarnet. Tänk inte ens tanken på italienska charkuterier när kusinen från landet försöker följa livsmedelsverkets råd för gravida. Smörgåstårta är säkert, det är lite som det svenska kökets Beatles; det funkar för alla.

Dag 1

Bröd: Landgångsbröd är att föredra men oftast ganska svårt att få tag på och då går det lika bra med formfranska, ju större skivor desto bättre. Till en tårta för tio personer går det åt ca 30 skivor vanligt formbröd. (2,5 * 3 skivor i varje lager.)

1a fyllning: ost, ost , ost. Ta en tub mjukost (jag använde en med smak av krabba och hummer men det går bra med vanlig räkost också) och bred över det första brödlagret och toppa sedan med skivor av hårdost. Bred ett tunnt lager majonäs på hårdosten, bara för att skapa en klistereffekt med brödet ovanpå.

2a fyllning: ägg, majonäs och kaviar. 6-7 st kokta ägg blandas med 2 burkar stenbitsrom och ca 1 dl majonäs (till önskad krämig konsistens uppstår vilket är lite beroende på hur länge man har kokat äggen) eller mer.

3e fyllning: Nu i september valde jag kräftstjärtar, för att vara lite säsongskänslig, men det går bra med räkor också. Blanda med lite hackad lök, en burk färskost med pepparrotssmak och lite mer majonäs. Man får inte vara rädd för majonäsen, den är din vän i kampen för den perfekta smörgåstårtan. 

Så nu har vi gjort allt för den här kvällen. Plasta in din tårta noggrant, ställ in den i kylen, ta ett glas vin och gå sen och lägg dig. 

Dag 2:

Nu ska skapelsen fulländas och avnjutas. Detta sista steg görs med fördel så snart innan tårtan ska serveras som möjligt. Kommer svärmor och resten av släkten klockan tre bör du sätta igång vid två, då hinner du få färdigt mästerverket så det klarar sig en timme i kylen medan du tar en dusch och får på ungarna söndagskostymerna. 

Glasyr: Blanda 2 pkt Philladelphiaost med 2 burkar creme faische (tro det eller ej men nu är vi färdiga med majonäsen) och bred ut över och på sidorna av tårtan. Detta gör att du har något att fästa garneringen med. 

Garnering: 400-600g rökt lax, 300g skalade räkor, en gurka, 2 citroner, dill. Ja och sen är det bara att låta kreativiteten flöda. Det är dock bra att tänka på att varje tänkt bit får lite av varje av allt. 

Dag 3:

Det viktigaste av allt: Gör lite för mycket av det goda för inget är bättre än att vakna, lite lätt bakis och med ett diffust minne av att man varit lite för frispråkig med släkten, och kunna plocka fram resterna från kalaset istället för att laga frukost. Alla näringsämnen för den bakfulle finns i smörgåstårtan; majonäs, salta saker, majonäs, ost och mer majonäs. 

Lycka till gastronauter!



Till min makes 40-års kalas. Jag var väldigt gravid och lätt manisk.


onsdag 11 september 2013

Pang på rödbetan




Livet är oftast både sött och surt vilket jag tycker att jag har fångat i den här vardagsskapelsen. Fläskytterfilé brässerad i citron och örter på rödbetssallad med ruccola, knipplök och fetaost serverad med aioli. 

Den lilla grisen steker man på medelhög temperatur till den fått färg på båda sidor. Pressa över saften från en citron och låt brässera till köttet är genomstekt. Jag kryddar med lite för mycket salt, svartpeppar och en kryddblandning som heter "Franska örter" men som lätt ersätts av vad man nu har hemma i genren torkade örter.

Till salladen: Koka rödbetorna hela, skala dem och skiva dem tunt. Blanda med ruccola, det gröna på knipplöken och lite smulad fetaost. Eftersom köttet är så syrligt skippar jag vinägern och lubricerar enbart med en god olivolja.

Aioli hoppas jag är överflödigt att kommentera men om någon hett och innerligt uttrycker önskan om just min syn på hur den ballongvispen ska svingas kanske jag skriver om detta senare.

Skål gastronauter!

måndag 11 mars 2013

Citron och ingefärsgrottor

200g smör
1 dl socker
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 1/2 tsk ingefära
2 tsk vaniljsocker
Lemon curd
Florsocker















Knåda ihop en deg av alla ingredienser utom lemoncurd och florsocker. Forma små bullar med ett fördjupning i mitten där lemoncurden klickas i, ca 1/2 tsk per kaka. Grädda i 15-20 min i 175 grader. Låt svalna och pudra sedan med florsocker.