lördag 7 juli 2012

Grillat i Gnesta

Ett gott vin från det soliga Spanien.

Eftersom det är sommar så grillas det en hel del. Konsten att grilla är för mig att få den där lätt förkolnade smaken som påminner en om kvällstidningsrubriker med cancervarningar samtidigt som man tar fram råvarans smaker.
När det gäller grönsaker är det lätt att man i sin iver att göra diamanter hamnar med en bit förkolnad paprika och en undran om vad det var som gick fel om man inte är försiktig. Att grilla grönsaker i folie är riktigt bra om man bara gör så här:
Kantarellstuvning till grillat:

Fräs kantareller med finhackad charlottenlök
Slå på vispgrädde så det täcker
Salta peppra
Låt koka ihop på svag värme.
Det här står och gottar sig medan du grillar allt annat.
Se logistik!
Lägg ut dubbla lager aluminiumfolie, placera valfri grönsak på mitten, klicka på smör, salt och peppra samt lägg på valfri krydda. Knöla ihop till ett paket och grilla till grönsaken ifråga nått önskad konistens. Smaken finns där nu så det enda du behöver göra är att vända dem på grillen för att få de rätta ränderna.
Lika god som kapsylen är söt!

Grillogistik

Matlagning handlar väldigt mycket om tajming, att få allt färdigt samtidigt, och då är "påsgrillningen" av grönsaker enkelt och bra. 

1. Grilla grönsakerna i sina påsar
2. Grilla köttet, täck detta med folie så det "går färdigt" utanför grillen
3. Vänd grönsakerna på grillgallret för att få the look. Hämta kantarellerna som nu är färdiga.
4. Voila! Allt varmt och färdigt samtidigt!

fredag 6 juli 2012

Risiga Nudlar


Risnudlar Rödlök Chili Koreander Lime Sesamolja Risvinäger

Koka 
Skölj i kallt vatten
Dränk i de flytande ingredienserna efter smak
Strö över hackad rödlök, koreander och chili

Gott till fisk, fågel eller mittemellan!

torsdag 5 juli 2012

Sugga i Soja

Asiatisk fläskpanna


Den här veckan är det extrapris på dansk fläskfilé i den lokala matbutiken. Det kan hända att detta inte var en lycklig gris, danskarna har ju lite dåligt rykte vad det gäller fläskkött, men med lite hjälp från den asiatiska affären som bara säljer saker som färdats runt halva jordklotet blev jag lite lyckligare. För att döva det dåliga eko-samvetet tog vi ett glas vin till maten.

1 fläskfilé
1 gul lök
1 syrligt grönt äpple 
2 nävar haricot vertes
1 msk 5 spices kinesisk kryddblandning
ljus och mörk soja
2 dl buljong

Strimla fläskfilén och bryn den i lite olja och den kinesiska kryddblandningen, tillsätt den skivade löken och slå på buljongen och smaka av med soja. Låt det hela koka ihop och koka lite ris till. Släng i bönorna och det skivade äpplet strax innan servering så de hinner bli varma men äpplet ska inte bli kokt. Ja ni fattar! Smaklig spis!

onsdag 4 juli 2012

Socker Ocker

Kaffe och en liten kaka är ju trevligt. Mindre trevligt var att när jag var och köpte kaffe på Nespressobutiken plockade jag, utan att tänka på att titta på priset, på mig en påse kakor. Hur dyrt kan det vara liksom? Hur dyrt som helst är svaret på den frågan. 120 kr för en påse kakor. Hick! Jag var tvungen att ta en liten likör till för att dämpa ångesten.

måndag 2 juli 2012

Dill i sill


Dillströmming med wasabislungad nypotatis


Ibland överträffar man sig själv lite grand och idag skippar vi all falsk blygsamhet och lagar den här fantastiskt goda strömmingen. Den var så god att till och med Sigurd som annars är en gnällig typ när det skall inmundigas stekt strömming tog en extra portion och smackade belåtet (nej det gjorde han inte men han kunde ha gjort).

Det här behöver du till fyra portioner:

20 stömmingsfiléer
1 pkt färskost (Philadelphia eller liknande)
1 knippe dill
1 ägg
mjöl
ströbröd
salt & peppar

nypotatis
salladslök eller gräslök ett rejält knippe
1 rödlök
1 citron
1-2 msk wasabi
50g smör

Skrubba nypotatisen och koka den i saltat vatten med några dillkvistar. Hacka salladslöken och skiva rödlöken och ställ detta åt sidan. 

Hacka dillen fint och blanda med färskosten, salta och peppra. Nu kommer vi till en viktig detalj; klipp, för bövelen, bort ryggfenan på strömmingsfiléerna. Para ihop dem storleksmässigt och bred ett ganska tjockt lager färskost på köttsidan på den ena och lägg sedan ihop dem så att man har skinnsidorna utåt. 

Dubbelpanera! Först vänder man de ihoplagda filéerna i vetemjöl, sedan i ett uppvispat ägg och slutligen i ströbröd. Under processens gång brukar man lyckas trippelpanera sina egna fingrar men bara man inte råkar steka dessa av misstag är det en ganska liten uppoffring. 

Stek strömmingen i rikligt med smör så de blir frasiga, cirka 4 minuter på varje sida. Under tiden smälter jag en rejäl klick smör i en kastrull på sidan om och pressar en halv citron i smöret samt vispar ner en klick wasabi, exakt hur mycket är svårt att säga men jag tog en matsked och dog inte av överhettning. 

Häll wasabismöret över potatisen och strö över salladslöken. Dekorera med ringar av rödlök och njut av denna vardags lyx. 







Lunchmacka

Av kycklingen som blev över från i lördags gjorde jag idag en god lunchmacka: Dansk rågbröd i botten, lite majonäs, tomat, kyckling och så toppar jag med lite hackad bladpersilja för synintrycket och järnvärdets skull. 
Jag hatade persilja när jag var liten men det berodde på att min mamma klippte kruspersilja som hon sedan strösslade på allt som kom i hennes väg. 

Bladpersilja? JA!

Kruspersilja? Aldrig i livet, 80-talet är förbi!

Äpplet faller inte långt från päronträdet

Om någon skulle fråga mig hur jag har lärt mig att laga mat så skulle jag svara att jag har lärt mig det mesta alldeles själv. Det är ju självklart en sanning med modifikation men jag har aldrig gått någon kurs eller studerat kokböckernas beskrivningar särskilt ingående. Med den baskunskap som jag fick med mig hemifrån har jag kunnat lista ut hur man kopierar rätter som jag har ätit på restaurang och sen använder jag mig av kokböcker ibland när jag är osäker på något, men det är ganska sällan.
När jag nu kommit igång lite med bloggandet här skickad min far ett utdrag ur sin matdagbok som han förde under en period. Det är rolig läsning och jag kan klart och tydligt se att vi tänker och lagar väldigt likt varandra. Det gäller att ta tillvara råvarorna och att kunna omvandla till synes frugala rester till något gott. Att äta efter säsong och att äta någorlunda nyttigt utan att det blir tråkigt.
För visst blir det tråkigt ibland. Jag har haft en period när jag har lagat mycket linser och nu knorras det från maken om att det börjar bli långtråkigt. Nu har vi finfin nypotatis så jag utlovar mer av den varan och mindre linser framöver.