tisdag 17 juli 2012

I Sigurds hemtrakter

Familjen Brunsås är i Norrland på semester. Ett längre reportage om de kulinariska begivenheterna kommer så fort vi kommit till civilisationen dvs någonstans där man inte behöver stå på ett ben på en kulle för att få täckning på telefonen.

fredag 13 juli 2012

När jag tänker på frukt

Det här med frukt alltså. Varför kan vi inte äta frukt på ett civiliserat sätt i Sverige? Jag hatar att sätta tänderna i ett helt äpple, jag vill ha det klyftat och gärna skalat. Med den här praktiska mojängen från ikea klyftar man ett äpple i ett nafs och slipper se ut som en apa när man inmundigar det. Bra grej!

Sprit koffein och lite sött


För att inte hamna i koma efter kvällens middag var jag tvungen att improvisera ihop denna synnerligen lyckade lilla dessert. Rårörda hallon med mynta och turkisk yoghurt. Ja man rör hallonen med lite socker blandar i lite hackad mynta och toppar med en sked yoghurt. Till detta lite koffein i form av en espresso och lite honungsraki för matsmältningen. M 

Lasagne för en riktig man


Eftersom Sigurd var tvungen att äta vegetariskt igår har han varit lite grinig, så för husfridens skull tillagades denna riktigt manliga lasagne. Jag har hämtat lite inspiration från detta annars helt vansinniga recept på för-ätar-lasagne komponerad av en annan galen skåning.

Till 4-6 personer:

800g nötfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 röd färsk chili
timjan
2 lagerblad
2 paket krossade tomater
1 dl rött vin
1 tsk honung
salt&peppar

1 paket färska lasagneplattor
1 paket bacon
3 dl riven ost
5 dl bechamelsås

Fräs köttfärsen, löken och chilin. Slå på tomater, vin och lite fond om man råkar ha det. I med kryddorna och låt stå och puttra en timme.
Riv osten, strimla bacon och knaperstek. Ja det här med bacon i lasagnen låter kanske knasigt men det ger små knapriga sensationer av sälta som är väldigt trevligt. Sen är det dags att montera ihop allt detta; börja med ett lager av köttfärssåsen, sen en lasagneplatta, nästa lager blir bechamelsås och i den strör man det knaperstekta baconet och lite av osten. Upprepa detta och avsluta med en lasagneplatta på toppen som man sedan täcker med riven ost. Släng in i 200° i ca 20 minuter, ta en drink och vänta på att det ska bli klart. Skål!

torsdag 12 juli 2012

Utmaning


Det är sällan som jag lagar helt vegetarisk mat för jag älskar ju kött men när någon ger mig en utmaning så är jag inte den som backar ur. Alltså motstod jag alla impulser att steka bacon och omvandlade lite kaninföda till middag. Mina damer och herrar, jag ger er:

Plättar a la Tusen och en natt

Till plättarna behöver du:

4 små eller 2 stora morötter
1 stor zuccini
2 ägg
spiskummin
worcestershire sauce
salt&peppar

Skala morötterna och riv dem på den fina sidan på rivjärnet. Skala inte zuccinin och riv den på den grova sidan av rivjärnet. Salta och låt rinna av i en sil. Vispa äggen och blanda med de avrunna grönsakerna och smaka av med kryddorna.
Stek på medelstark värme i smör eller olivolja ca 3 min på varje sida eller till plättarna är gyllenbruna. 

Tzatziki de lux

3 dl turkisk yoghurt
10 cm gurka
1 stor eller två små vitlöksklyftor
mynta
valnötter
honung
salt&peppar

Riv gurkan, salta och låt rinna av, precis som med zuccinin till plättarna. Blanda med yoghurt, en nypa mynta (jag hade bara torkad hemma men hackad färsk blir säkert ännu bättre), salt och peppar. Ja precis som en helt vanlig tzatziki men nu lägger du upp den, toppar med valnötter och droppar lite flytande honung på toppen.

Härligt Heta Tomater

1 färsk röd cili
1/2 röd lök
2 mogna tomater
1/2  pressad citron
färsk koriander

Hacka lök och chili fint. Kärna ur tomaterna, skär bort de slabbiga kärnorna och tärna sedan tomatköttet och blanda med resten samt färsk koriander.

Epilog

Detta recept är endast för två personer. Det är lite hett. Man blir inte tjock-mätt. Klarar du av att följa receptet vill den du äter med inte garanterat ligga med kocken, men det kan vara värt ett försök. 




onsdag 11 juli 2012

Svärmorsbakelse


Min svärmor är inte alls som svärmödrar ska vara, det är jag glad för och så kan hon dessutom baka. Enligt heteronormativ ordning skötte min man och svärmors man grillen medan hon och jag tog hand om barnet och improviserade en dessert. 
Vi hade en banankaka, bakad i en sådann där långsmal brödform. Vi hade vaniljvisp och framförallt hade vi mogna, söta jordgubbar från Öland där svärmor bor när vi inte lurar henne att tillbringa några dagar med oss i en myggig sommarstuga i Sörmland. Som mamma till en trekvartmeter lång parvel är jag en hejare på att mosa banan så det hade vi också.
Gör så här:
Till fyra personer: skär åtta skivor av banankakan, ca 1/2 cm tjocka. Bled ut lite vaniljvisp och mosad banan på den första skivan och placera den andra ovanpå. Så här långt kan det stå klart i kylen till det ska serveras.
Sedan stryker man på ett lager visp och toppar med gubbar. 
Jag tyckte att det smakade som essensen av min barndoms gräddtårtor fast bättre. 

måndag 9 juli 2012

Hämtpizza

Börjar undra om det är morfin i pizza? Förvänta er inte fler blogguppdateringar i afton. Jag kommer att somna i soffan inom en kvart.