lördag 2 november 2013

Lammstek med variation på pumpa




Lammsteken smordes och fylldes med vitlök och örtkryddor för att gotta sig i ugnen till den uppnått en innertemperatur på 63°. En bra ugnstermometer som placeras i den tjockaste delen av köttet är nyckeln till att lyckas med stek.

Så till pumpan, denna för mig outforskade råvara. För att bekanta mig med pumpans innersta väsen köpte jag en muscatpumpa och en butternutpumpa. Muscatpumpan rostade jag i ugn med lite olivolja och salt och butternutpumpan fick bli en puré; koka pumpan och kör den till mos med en stavmixer, smaka av med smör, salt, peppar och lite spiskummin. 

Till detta serverades även en enkel sallad med citron och olivolja samt en yoghurtsås med fetaost och mynta. Pretentiöst? javisst men det är ju bara lördag en gång i veckan...


fredag 18 oktober 2013

Hot Lax a la Asien



Att slänga in en laxsida i ugnen 25-35 minuter på 200° är en av mina favoriter. Kryddningen kan varieras och under tiden kan man slänga ihop tillbehören. Idag gick jag förbi asienaffären och hittade, förutom sesamoljan som jag skulle köpa, väldigt fin pak soi. 

Laxen toppades således med sesamfrön, sesamolja och chilisås, ställdes i ugnen för att uppnå rätt innertemperatur och ytterknaprighet (varmluftsugn är en bra grej). Till detta en grönsakswok med: pak soi, broccoli, röd paprika, ingefära, vitlök, chili och lime. Woka i 80% rapsolja och 20% sesamolja och rör inte en min när det stänker. 

Inga kolhydrater så detta passar även neurotiker och tjockisar.

lördag 5 oktober 2013

Dagen innan ramenburgaren blev ironisk



Istället för hamburgerbröd kokar man ramen-nudlar, blandar dessa med ägg och steker som små plättar. Hipster middag serverad!




Fermenterade smålökar, Hellmans majonäs och potatisklyftor var bra tillbehör. Drick en IPA och känn skägget växa!

fredag 4 oktober 2013

Tonfisk + Grüner Veltliner = Sant



Jag är mycket för långkok men när det ska stekas gillar jag när det går fort. Det enda som tar tid med den här middagen är att kyla det goda vinet; en Grüner Veltliner från Gobelsburg.

Till den här tonfisken serverade jag en sallad på avokado, röd paprika, lime och mache samt purjolök som fått mjukna i en rejäl klick smör och sedan endast smaksatts med lite "Madame Wongs hot chili sauce"





måndag 30 september 2013

Brunsås för nybörjare



Jag kom på att det är smått skandalöst att jag inte har lagt upp något recept på brunsås men sent ska syndaren vakna, här kommer det:

När du stekt din pannbiff, köttbulle eller fläskkotlett som kräva sin brunsås, vispa ur pannan med någon deciliter vatten och tillsätt en tärning köttbuljong. Koka upp och rör ner lite potatismjöl som du först blandat med kallt vatten, alternativt maizena såsredning (om du är född efter 1950). Låt koka ihop till önskad konsistens.

Smaka av med vitpeppar, alternativt svartpeppar (om du är född efter 1940), grädde och sockerkulör, alternativt soja (om du är född efter 1930). Har du varken käpp eller löständer kan du smaka av med lite worchestershiresås.

Gott så!

söndag 22 september 2013

Pajad Paj


Paj med lök, bacon, spenat och ädelost

Fram till inte allt för länge sen var paj något jag förknippade med åttiotalet och tråkiga studentmottagningar. Men så plötsligt fick pajen sin renässans i mitt kök. Jag kom på att pajskalet är den perfekta papperskorgen för veckans rester en söndag när fett och kolhydrater är kroppens bästa vän. 

Pajdegen: 
175g smör
3,5 dl vetemjöl
2 msk vatten

Om man lyssnar på andra pajbagare verkar det som att majoriteten tycker att man bäst gör detta i en matberedare. Själv gillar jag att nypa ihop det för hand. Låt sedan vila i kylskåp så länge du har tid för att sedan knåda degen och kavla/trycka ut den i din tilltänkta pajform.

Förgrädda pajskalet i 5-10 min på 200°

Äggstanning:
Lika många ägg som deciliter grädde eller mjölk. Vispa ihop!

Fyllning:
Va fan som helst! 

När pajen sedan är monterad och klar för sina 30-40 minuter i ugnen, var då noga med att bottnen i din springform (om du använder en sådan) sitter fast ordentligt. Om halva pajen hamnar på sniskan och saker rinner ut och din närstående måste rycka ut med hushållsrullen för att du själv håller på att bryta ihop: Misströsta inte, det blir gott i alla fall trots ojämna kanter och lite för kompakt fyllning. Man kan bara kalla det för rustikt, shabby chic eller någon anan omskrivning för att man inte riktigt nådde ända fram. 

tisdag 17 september 2013

Brynhildes Borsjtj




Det här med att koka borsjtj är något jag ville göra med respekt. Alltså konsulterade jag min ryska väninna som mycket vänligt skickade mig ett recept som inbegrep tre dagars planering, ett tupphuvud och rovor odlade av KGB. Jag tog det med en nypa salt och kokade ihop en lite snabbare variant som enbart tog en dag att få ihop:

På morgonen bör man börja koka sin buljong. Jag kokade min på fläskben, oxlägg, morot, lök, rotselleri, persiljestjälkar och lagerblad.

Vid lunchtid tar man upp oxläggen och pillar av köttet som skall falla isär av sig själv. Spara köttet och sila buljongen.

Till buljongen börjar vi nu tillsätta finhackad morot paprika och vitlök

Koka 10 min

Tillsätt rivna eller stavskurna rödbetor. Jag hade både rivna och skurna för att få lite variation i texturen.

Koka 10 min

Nu ska det i tärnad potatis  och strimlad vitkål

Koka 10 min

Salta och peppra till önskad smak. Ta sedan av soppan från värmen och tillsätt köttet som man har finfördelat genom att hacka det eller att bara dra isär köttfibrerna.

Låt stå till kvällen!

Serveras med VODKA, gräddfil, saltgurka och gräslök. Jag hade ingen gräslök och tog blasten på salladslök vilket också gick bra men hoppa inte över löken. Försvinnande gott blev det...