fredag 31 augusti 2012

P.S sista sommarmaten


Gazpacho:

2 skivor vitt bröd utan kanter
4 tomater
1 gurka
1 röd paprika
1 gul paprika
2 charlottenlökar
1 vitlöksklyfta
1/2-1 röd chili
1 grönt äpple
olivolja, salt&peppar

Krutonger:

3 skivor surdegsbröd
olivolja
salt


Kör alla ingredienser i en bra blender till du har fått en jämn soppa. Smaka av med salt och peppar. Låt sen stå och dra i kylskåp i minst två timmar. Servera med tärnad gurka (skala och kärna ur gurkan och hacka i tärningar) och krutonger. Jag gjorde mina krutonger av ett gott surdegsbröd som skärs i centimeterstora tärningar. Fördela brödtärningarna på en plåt med bakpapper, häll på lite olivolja och salt och rosta i ugnen. Tack och hej sommaren 2012, du var ändå inte så mycket att ha.

tisdag 21 augusti 2012

Purjo Packad Kolja














Det blev lite soppa över från lunchen vilken återanvändes i kvällen anrättning med kolja och tre P; purjo, pak soi och pesto.

800 g kolja
1/2 purjolök
2 pak soi 
15 coctailtomater
pesto
1 dl soppa
2 msk creme fraische
2 msk pesto

Hacka purjo och pak soi och lägg i botten på en ugnsäker form tillsammans med tomaterna. Koka upp resterna av soppan och tillsätt creme fraischen, låt koka upp och slå detta över grönsakerna. Lägg fisken ovanpå det gröna och bred pesto på. 
In med hela härligheten i 225° i 20-25 min. Servera med kokt potatis eller strunta i det och nöj dig med grönsakerna, intala dig att det är nyttigt att skippa kolhyderaterna eller vad som nu kan vara på modet i dietbranschen den här veckan.

Soppa med blåmusslor och basilika


Det är tisdag och jag har gått loss i fiskdisken. Nu har även vårt lokala bageri öppnat efter sommaren och det går att köpa anständigt bröd igen. En soppa med musslor och basilika och ett stort durumbröd blev en god och värmande sensommarlunch i snålblåsten under en mulen himmel. 

3 charlottenlökar
1 fiskbuljongtärning
2 dl vatten
2 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
1 näve färsk basilika
1 kg blåmusslor

Tvätta musslorna och sortera bort de som om de är öppna inte stänger sig efter att man knackar på dem. Hacka löken och fräs i lite smör, häll på vätskan och buljongtärningen och låt det koka ihop en stund. I med musslorna och koka till de har öppnat sig. Strö över basilikan strax innan servering och ät sen med ett gott bröd.

lördag 18 augusti 2012

Kronan på verket

Koka en kronärtskocka per person i ca 30 min. Smält smör och tillsätt några droppar pressad citron. Svårare än så är det inte.

onsdag 8 augusti 2012

Szechuan och citrus torsk





400 g torskrygg per person
1 citron
hel szechuanpeppar
salt

Baka i ugn på 200° i 20 min

Svårare än så är det inte. 

Kittlar dödsskönt på tungan! 

Jag serverar med panerad och stekt polenta (det som ser ut som en fiskpinne på bilden) och stuvad spenat. Den frysta stuvade spenaten kan med fördel göras lite roligare med en nypa salt och lite riven muskotnöt. 

Maggan, Mazarin och Apelsin


Jag är dålig på att baka för jag har så svårt att hålla mig till recept och kan inte låta bli att modifiera och sätta min prägel på det hela. Den här gången lyckades jag få till en riktigt god kaka inspirerad av ett recept jag fått av min bonus-svärmor Maggan. Hennes recept hade mjölk som vätska men eftersom jag hade haft den sista mjölken i morgonkaffet improviserade jag lite med apelsiner och det visade sig vara lyckat.

150 g smör (de e smöret som göret)
1 kkp apelsinjuice (färskpressad så klart)
1 ägg 
1,5 kkp socker
2 kkp mjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 droppar bittermandelolja

Grädda på 175° i 40-45 min

Glasyr: 2 dl florsocker och lite färskpressad, silad, apelsinjuice. Skrapa skalet av en apelsin med ett zestjärn över kakan innan glasyren har stelnat

tisdag 7 augusti 2012

Långdragen grishals


Eller fläskkarré som det heter utanför Skåne. Men det är halsen på grisen och den gör sig utmärkt i detta långkok inspirerat av den amerikanska klassikern pulled pork.

1 kg grishals
1/2 vitlök
1 färsk röd chili
1 ancho chili
1 msk råsocker
1 citron
spiskummin 
koriander
kryddpeppar
rökt paprikapulver
1 liter kycklingbuljong

Hacka fräs och krydda, lägg i hela stycket kött, allt detta i en ugnsäker  gryta, häll på buljongen och ställ in grytan med locket på i ugnen på 125°. Gå och gör något annat i fyra timmar. Höj temperaturen i ugnen till 225°, ta av locket och låt grisen få lite yta och vätskan kokar ner lite. Det tar ca en timme, lagom tid att ta en fördrink eller tre innan du kan ta ut köttet som nu kan ätas med smörkniv om man nu prompt vill ha en kniv. Jag serverar med stekt polenta och lite hackad salladslök.