måndag 11 mars 2013

Citron och ingefärsgrottor

200g smör
1 dl socker
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 1/2 tsk ingefära
2 tsk vaniljsocker
Lemon curd
Florsocker















Knåda ihop en deg av alla ingredienser utom lemoncurd och florsocker. Forma små bullar med ett fördjupning i mitten där lemoncurden klickas i, ca 1/2 tsk per kaka. Grädda i 15-20 min i 175 grader. Låt svalna och pudra sedan med florsocker.

lördag 1 september 2012

Hur många lingon finns det i världen?


Vad gör man med 10 liter lingon? Man kokar sylt på några liter och sen har jag fryst en hel del i portionspåsar om 3 deciliter för att kunna ta fram och råröra vid tillfälle. 

fredag 31 augusti 2012

P.S sista sommarmaten


Gazpacho:

2 skivor vitt bröd utan kanter
4 tomater
1 gurka
1 röd paprika
1 gul paprika
2 charlottenlökar
1 vitlöksklyfta
1/2-1 röd chili
1 grönt äpple
olivolja, salt&peppar

Krutonger:

3 skivor surdegsbröd
olivolja
salt


Kör alla ingredienser i en bra blender till du har fått en jämn soppa. Smaka av med salt och peppar. Låt sen stå och dra i kylskåp i minst två timmar. Servera med tärnad gurka (skala och kärna ur gurkan och hacka i tärningar) och krutonger. Jag gjorde mina krutonger av ett gott surdegsbröd som skärs i centimeterstora tärningar. Fördela brödtärningarna på en plåt med bakpapper, häll på lite olivolja och salt och rosta i ugnen. Tack och hej sommaren 2012, du var ändå inte så mycket att ha.

tisdag 21 augusti 2012

Purjo Packad Kolja














Det blev lite soppa över från lunchen vilken återanvändes i kvällen anrättning med kolja och tre P; purjo, pak soi och pesto.

800 g kolja
1/2 purjolök
2 pak soi 
15 coctailtomater
pesto
1 dl soppa
2 msk creme fraische
2 msk pesto

Hacka purjo och pak soi och lägg i botten på en ugnsäker form tillsammans med tomaterna. Koka upp resterna av soppan och tillsätt creme fraischen, låt koka upp och slå detta över grönsakerna. Lägg fisken ovanpå det gröna och bred pesto på. 
In med hela härligheten i 225° i 20-25 min. Servera med kokt potatis eller strunta i det och nöj dig med grönsakerna, intala dig att det är nyttigt att skippa kolhyderaterna eller vad som nu kan vara på modet i dietbranschen den här veckan.

Soppa med blåmusslor och basilika


Det är tisdag och jag har gått loss i fiskdisken. Nu har även vårt lokala bageri öppnat efter sommaren och det går att köpa anständigt bröd igen. En soppa med musslor och basilika och ett stort durumbröd blev en god och värmande sensommarlunch i snålblåsten under en mulen himmel. 

3 charlottenlökar
1 fiskbuljongtärning
2 dl vatten
2 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
1 näve färsk basilika
1 kg blåmusslor

Tvätta musslorna och sortera bort de som om de är öppna inte stänger sig efter att man knackar på dem. Hacka löken och fräs i lite smör, häll på vätskan och buljongtärningen och låt det koka ihop en stund. I med musslorna och koka till de har öppnat sig. Strö över basilikan strax innan servering och ät sen med ett gott bröd.

lördag 18 augusti 2012

Kronan på verket

Koka en kronärtskocka per person i ca 30 min. Smält smör och tillsätt några droppar pressad citron. Svårare än så är det inte.

onsdag 8 augusti 2012

Szechuan och citrus torsk





400 g torskrygg per person
1 citron
hel szechuanpeppar
salt

Baka i ugn på 200° i 20 min

Svårare än så är det inte. 

Kittlar dödsskönt på tungan! 

Jag serverar med panerad och stekt polenta (det som ser ut som en fiskpinne på bilden) och stuvad spenat. Den frysta stuvade spenaten kan med fördel göras lite roligare med en nypa salt och lite riven muskotnöt.