tisdag 7 augusti 2012

Långdragen grishals


Eller fläskkarré som det heter utanför Skåne. Men det är halsen på grisen och den gör sig utmärkt i detta långkok inspirerat av den amerikanska klassikern pulled pork.

1 kg grishals
1/2 vitlök
1 färsk röd chili
1 ancho chili
1 msk råsocker
1 citron
spiskummin 
koriander
kryddpeppar
rökt paprikapulver
1 liter kycklingbuljong

Hacka fräs och krydda, lägg i hela stycket kött, allt detta i en ugnsäker  gryta, häll på buljongen och ställ in grytan med locket på i ugnen på 125°. Gå och gör något annat i fyra timmar. Höj temperaturen i ugnen till 225°, ta av locket och låt grisen få lite yta och vätskan kokar ner lite. Det tar ca en timme, lagom tid att ta en fördrink eller tre innan du kan ta ut köttet som nu kan ätas med smörkniv om man nu prompt vill ha en kniv. Jag serverar med stekt polenta och lite hackad salladslök. 

torsdag 2 augusti 2012

Torsk på ruccola

Hela min barndom trodde jag att fisk var fyrkantig eftersom torskblock var det som serverades mest frekvent hemma hos oss. Nej det trodde jag inte egentligen men det kunde varit så. Inte tyckte jag att det var så gott heller men det här är gott. 

Du behöver:

1 torskblock 400g
1 paket ruccola
1 fiskbuljongtärning
1 burk creme fraish
2 klyftor vitlök
1röd chili
4 skivor rökt sidfläsk

Börja med att koka upp en till två dl vatten och lägg i buljongtärningen och vitlöken som man krossar. Låt koka ner och ta sedan ur vitlöken och vispa ner creme fraish. Ta en ugnsfast form och täck botten med ruccola, skär torskblocket i skivor om ca 2 cm och lägg ovanpå, slå över såsen och tillaga i 200° i ca 20 min. 
Tärna fläsket, hacka chilin och stek till det är knaprigt. När firren är färdig strör man fläsket ovanpå och serverar förslagsvis med kokt potatis.
Bättre än fil och mackor som Sigurd föreslog att han kunde laga.


onsdag 1 augusti 2012

En ny epok

Idag fick vi nycklarna till det nya köket och självklart firades detta med champagne. Mitt största bekymmer är var jag ska ha min köttkvarn och vilket som är det optimala antalet sekunder att värma välling i den nya och inbyggda micron.

Cowboykyckling


Vita bönor i tomatsås ska, som alla vet, ätas direkt ur burken vid en lägereld för att smaka bra. Eftersom jag inte är scout eller bostad med kakelugn tillbringar jag lite tid framför brasor men mycket tid med att fundera på hur man kan göra saker godare än det låter.

Du behöver fortfarande två konservburkar, en med bönor och en med krossade tomater. Jag hittade lite vitlök och citrongräs och tänkte; va fan vi provar. Resultatet var fantastiskt! Hacka vitlök och fräs i olivolja, slå på tomater och bönor och släng i citrongräset och låt koka ihop i minst en halvtimme.

I frysen gömde sig några sorgsna kycklingfiléer som blev delade på mitten (för kortare och jämnare stektid), kryddade med rökt paprikapulver, salt och peppar och sedan stekta i ca fem min på varje sida. 

Lite romansallad med böngroddar, citron, olivolja, salt och peppar blir en god sallad med lite stuns. Smakar riktigt bra även utan lägereld!


måndag 30 juli 2012

Sommarpasta


Sjukt enkelt, sjukt gott! Gör så här:

Koka pasta, fräs en hackad vitlök i lite olivolja, vänd ner pastan, ett paket färsk bladspenat och smula en bit fårost över. Pressa över lite citron och rör runt lite så det geggar ihop. Servera med lite lufttorkad skinka och se glad ut. 

onsdag 25 juli 2012

Manhattan på Kungsholmen

Jag har fallit till föga så nu kan ni följa mig på Instagram. Och så mycket bilder som jag tänker lägga upp är det bäst att ni stärker er med en drink.

3 delar bourbon
1 del röd vermouth
Rör med is och häll upp i coctailglas med ett rött marashinobär.

Har ni inga grannar som kan låna ut några marashinobär när de är slut så kanske det är dags att tänka på att flytta till ett bättre område.

måndag 23 juli 2012

Mise en place

Som småbarnsförälder och matlagare är planering a&o. Jag har förberett lite till Sigurd eftersom det är hans morgon imorgon. Själv tänker jag äta tårta till frukost när jag nu behagar stiga upp.