Börjar undra om det är morfin i pizza? Förvänta er inte fler blogguppdateringar i afton. Jag kommer att somna i soffan inom en kvart.
måndag 9 juli 2012
lördag 7 juli 2012
Grillat i Gnesta
![]() |
Ett gott vin från det soliga Spanien. |
Eftersom det är sommar så grillas det en hel del. Konsten att grilla är för mig att få den där lätt förkolnade smaken som påminner en om kvällstidningsrubriker med cancervarningar samtidigt som man tar fram råvarans smaker.
När det gäller grönsaker är det lätt att man i sin iver att göra diamanter hamnar med en bit förkolnad paprika och en undran om vad det var som gick fel om man inte är försiktig. Att grilla grönsaker i folie är riktigt bra om man bara gör så här:
![]() |
Lika god som kapsylen är söt! |
Grillogistik
Matlagning handlar väldigt mycket om tajming, att få allt färdigt samtidigt, och då är "påsgrillningen" av grönsaker enkelt och bra.
1. Grilla grönsakerna i sina påsar
2. Grilla köttet, täck detta med folie så det "går färdigt" utanför grillen
3. Vänd grönsakerna på grillgallret för att få the look. Hämta kantarellerna som nu är färdiga.
4. Voila! Allt varmt och färdigt samtidigt!
Etiketter:
grillat,
logistik,
vegetariskt,
vintips,
öltips
fredag 6 juli 2012
Risiga Nudlar
Risnudlar Rödlök Chili Koreander Lime Sesamolja Risvinäger
Koka
Skölj i kallt vatten
Dränk i de flytande ingredienserna efter smak
Strö över hackad rödlök, koreander och chili
Gott till fisk, fågel eller mittemellan!
torsdag 5 juli 2012
Sugga i Soja
Asiatisk fläskpanna
Den här veckan är det extrapris på dansk fläskfilé i den lokala matbutiken. Det kan hända att detta inte var en lycklig gris, danskarna har ju lite dåligt rykte vad det gäller fläskkött, men med lite hjälp från den asiatiska affären som bara säljer saker som färdats runt halva jordklotet blev jag lite lyckligare. För att döva det dåliga eko-samvetet tog vi ett glas vin till maten.
1 fläskfilé
1 gul lök
1 syrligt grönt äpple
2 nävar haricot vertes
1 msk 5 spices kinesisk kryddblandning
ljus och mörk soja
2 dl buljong
Strimla fläskfilén och bryn den i lite olja och den kinesiska kryddblandningen, tillsätt den skivade löken och slå på buljongen och smaka av med soja. Låt det hela koka ihop och koka lite ris till. Släng i bönorna och det skivade äpplet strax innan servering så de hinner bli varma men äpplet ska inte bli kokt. Ja ni fattar! Smaklig spis!
onsdag 4 juli 2012
Socker Ocker

måndag 2 juli 2012
Dill i sill
Dillströmming med wasabislungad nypotatis
Ibland överträffar man sig själv lite grand och idag skippar vi all falsk blygsamhet och lagar den här fantastiskt goda strömmingen. Den var så god att till och med Sigurd som annars är en gnällig typ när det skall inmundigas stekt strömming tog en extra portion och smackade belåtet (nej det gjorde han inte men han kunde ha gjort).
Det här behöver du till fyra portioner:
20 stömmingsfiléer
1 pkt färskost (Philadelphia eller liknande)
1 knippe dill
1 ägg
mjöl
ströbröd
salt & peppar
nypotatis
salladslök eller gräslök ett rejält knippe
1 rödlök
1 citron
1-2 msk wasabi
50g smör
Skrubba nypotatisen och koka den i saltat vatten med några dillkvistar. Hacka salladslöken och skiva rödlöken och ställ detta åt sidan.
Hacka dillen fint och blanda med färskosten, salta och peppra. Nu kommer vi till en viktig detalj; klipp, för bövelen, bort ryggfenan på strömmingsfiléerna. Para ihop dem storleksmässigt och bred ett ganska tjockt lager färskost på köttsidan på den ena och lägg sedan ihop dem så att man har skinnsidorna utåt.
Dubbelpanera! Först vänder man de ihoplagda filéerna i vetemjöl, sedan i ett uppvispat ägg och slutligen i ströbröd. Under processens gång brukar man lyckas trippelpanera sina egna fingrar men bara man inte råkar steka dessa av misstag är det en ganska liten uppoffring.
Stek strömmingen i rikligt med smör så de blir frasiga, cirka 4 minuter på varje sida. Under tiden smälter jag en rejäl klick smör i en kastrull på sidan om och pressar en halv citron i smöret samt vispar ner en klick wasabi, exakt hur mycket är svårt att säga men jag tog en matsked och dog inte av överhettning.
Häll wasabismöret över potatisen och strö över salladslöken. Dekorera med ringar av rödlök och njut av denna vardags lyx.
Lunchmacka
Av kycklingen som blev över från i lördags gjorde jag idag en god lunchmacka: Dansk rågbröd i botten, lite majonäs, tomat, kyckling och så toppar jag med lite hackad bladpersilja för synintrycket och järnvärdets skull.
Jag hatade persilja när jag var liten men det berodde på att min mamma klippte kruspersilja som hon sedan strösslade på allt som kom i hennes väg.
Bladpersilja? JA!
Kruspersilja? Aldrig i livet, 80-talet är förbi!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)