måndag 2 juli 2012

Dill i sill


Dillströmming med wasabislungad nypotatis


Ibland överträffar man sig själv lite grand och idag skippar vi all falsk blygsamhet och lagar den här fantastiskt goda strömmingen. Den var så god att till och med Sigurd som annars är en gnällig typ när det skall inmundigas stekt strömming tog en extra portion och smackade belåtet (nej det gjorde han inte men han kunde ha gjort).

Det här behöver du till fyra portioner:

20 stömmingsfiléer
1 pkt färskost (Philadelphia eller liknande)
1 knippe dill
1 ägg
mjöl
ströbröd
salt & peppar

nypotatis
salladslök eller gräslök ett rejält knippe
1 rödlök
1 citron
1-2 msk wasabi
50g smör

Skrubba nypotatisen och koka den i saltat vatten med några dillkvistar. Hacka salladslöken och skiva rödlöken och ställ detta åt sidan. 

Hacka dillen fint och blanda med färskosten, salta och peppra. Nu kommer vi till en viktig detalj; klipp, för bövelen, bort ryggfenan på strömmingsfiléerna. Para ihop dem storleksmässigt och bred ett ganska tjockt lager färskost på köttsidan på den ena och lägg sedan ihop dem så att man har skinnsidorna utåt. 

Dubbelpanera! Först vänder man de ihoplagda filéerna i vetemjöl, sedan i ett uppvispat ägg och slutligen i ströbröd. Under processens gång brukar man lyckas trippelpanera sina egna fingrar men bara man inte råkar steka dessa av misstag är det en ganska liten uppoffring. 

Stek strömmingen i rikligt med smör så de blir frasiga, cirka 4 minuter på varje sida. Under tiden smälter jag en rejäl klick smör i en kastrull på sidan om och pressar en halv citron i smöret samt vispar ner en klick wasabi, exakt hur mycket är svårt att säga men jag tog en matsked och dog inte av överhettning. 

Häll wasabismöret över potatisen och strö över salladslöken. Dekorera med ringar av rödlök och njut av denna vardags lyx. 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar