fredag 13 september 2013

En svensk klassiker




En svensk klassiker och nu pratar jag inte om att cykla över Vättern eller försöka springa från Lidingö, nej nu handlar det om smörgåstårta.  Smörgåstårta är aldrig fel på kalaset. Glöm den asiatiska buffén där farmor förtvivlat sprätter dumplings i fontanellen på dopbarnet. Tänk inte ens tanken på italienska charkuterier när kusinen från landet försöker följa livsmedelsverkets råd för gravida. Smörgåstårta är säkert, det är lite som det svenska kökets Beatles; det funkar för alla.

Dag 1

Bröd: Landgångsbröd är att föredra men oftast ganska svårt att få tag på och då går det lika bra med formfranska, ju större skivor desto bättre. Till en tårta för tio personer går det åt ca 30 skivor vanligt formbröd. (2,5 * 3 skivor i varje lager.)

1a fyllning: ost, ost , ost. Ta en tub mjukost (jag använde en med smak av krabba och hummer men det går bra med vanlig räkost också) och bred över det första brödlagret och toppa sedan med skivor av hårdost. Bred ett tunnt lager majonäs på hårdosten, bara för att skapa en klistereffekt med brödet ovanpå.

2a fyllning: ägg, majonäs och kaviar. 6-7 st kokta ägg blandas med 2 burkar stenbitsrom och ca 1 dl majonäs (till önskad krämig konsistens uppstår vilket är lite beroende på hur länge man har kokat äggen) eller mer.

3e fyllning: Nu i september valde jag kräftstjärtar, för att vara lite säsongskänslig, men det går bra med räkor också. Blanda med lite hackad lök, en burk färskost med pepparrotssmak och lite mer majonäs. Man får inte vara rädd för majonäsen, den är din vän i kampen för den perfekta smörgåstårtan. 

Så nu har vi gjort allt för den här kvällen. Plasta in din tårta noggrant, ställ in den i kylen, ta ett glas vin och gå sen och lägg dig. 

Dag 2:

Nu ska skapelsen fulländas och avnjutas. Detta sista steg görs med fördel så snart innan tårtan ska serveras som möjligt. Kommer svärmor och resten av släkten klockan tre bör du sätta igång vid två, då hinner du få färdigt mästerverket så det klarar sig en timme i kylen medan du tar en dusch och får på ungarna söndagskostymerna. 

Glasyr: Blanda 2 pkt Philladelphiaost med 2 burkar creme faische (tro det eller ej men nu är vi färdiga med majonäsen) och bred ut över och på sidorna av tårtan. Detta gör att du har något att fästa garneringen med. 

Garnering: 400-600g rökt lax, 300g skalade räkor, en gurka, 2 citroner, dill. Ja och sen är det bara att låta kreativiteten flöda. Det är dock bra att tänka på att varje tänkt bit får lite av varje av allt. 

Dag 3:

Det viktigaste av allt: Gör lite för mycket av det goda för inget är bättre än att vakna, lite lätt bakis och med ett diffust minne av att man varit lite för frispråkig med släkten, och kunna plocka fram resterna från kalaset istället för att laga frukost. Alla näringsämnen för den bakfulle finns i smörgåstårtan; majonäs, salta saker, majonäs, ost och mer majonäs. 

Lycka till gastronauter!



Till min makes 40-års kalas. Jag var väldigt gravid och lätt manisk.


onsdag 11 september 2013

Pang på rödbetan




Livet är oftast både sött och surt vilket jag tycker att jag har fångat i den här vardagsskapelsen. Fläskytterfilé brässerad i citron och örter på rödbetssallad med ruccola, knipplök och fetaost serverad med aioli. 

Den lilla grisen steker man på medelhög temperatur till den fått färg på båda sidor. Pressa över saften från en citron och låt brässera till köttet är genomstekt. Jag kryddar med lite för mycket salt, svartpeppar och en kryddblandning som heter "Franska örter" men som lätt ersätts av vad man nu har hemma i genren torkade örter.

Till salladen: Koka rödbetorna hela, skala dem och skiva dem tunt. Blanda med ruccola, det gröna på knipplöken och lite smulad fetaost. Eftersom köttet är så syrligt skippar jag vinägern och lubricerar enbart med en god olivolja.

Aioli hoppas jag är överflödigt att kommentera men om någon hett och innerligt uttrycker önskan om just min syn på hur den ballongvispen ska svingas kanske jag skriver om detta senare.

Skål gastronauter!

måndag 11 mars 2013

Citron och ingefärsgrottor

200g smör
1 dl socker
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 1/2 tsk ingefära
2 tsk vaniljsocker
Lemon curd
Florsocker















Knåda ihop en deg av alla ingredienser utom lemoncurd och florsocker. Forma små bullar med ett fördjupning i mitten där lemoncurden klickas i, ca 1/2 tsk per kaka. Grädda i 15-20 min i 175 grader. Låt svalna och pudra sedan med florsocker.

lördag 1 september 2012

Hur många lingon finns det i världen?


Vad gör man med 10 liter lingon? Man kokar sylt på några liter och sen har jag fryst en hel del i portionspåsar om 3 deciliter för att kunna ta fram och råröra vid tillfälle. 

fredag 31 augusti 2012

P.S sista sommarmaten


Gazpacho:

2 skivor vitt bröd utan kanter
4 tomater
1 gurka
1 röd paprika
1 gul paprika
2 charlottenlökar
1 vitlöksklyfta
1/2-1 röd chili
1 grönt äpple
olivolja, salt&peppar

Krutonger:

3 skivor surdegsbröd
olivolja
salt


Kör alla ingredienser i en bra blender till du har fått en jämn soppa. Smaka av med salt och peppar. Låt sen stå och dra i kylskåp i minst två timmar. Servera med tärnad gurka (skala och kärna ur gurkan och hacka i tärningar) och krutonger. Jag gjorde mina krutonger av ett gott surdegsbröd som skärs i centimeterstora tärningar. Fördela brödtärningarna på en plåt med bakpapper, häll på lite olivolja och salt och rosta i ugnen. Tack och hej sommaren 2012, du var ändå inte så mycket att ha.

tisdag 21 augusti 2012

Purjo Packad Kolja














Det blev lite soppa över från lunchen vilken återanvändes i kvällen anrättning med kolja och tre P; purjo, pak soi och pesto.

800 g kolja
1/2 purjolök
2 pak soi 
15 coctailtomater
pesto
1 dl soppa
2 msk creme fraische
2 msk pesto

Hacka purjo och pak soi och lägg i botten på en ugnsäker form tillsammans med tomaterna. Koka upp resterna av soppan och tillsätt creme fraischen, låt koka upp och slå detta över grönsakerna. Lägg fisken ovanpå det gröna och bred pesto på. 
In med hela härligheten i 225° i 20-25 min. Servera med kokt potatis eller strunta i det och nöj dig med grönsakerna, intala dig att det är nyttigt att skippa kolhyderaterna eller vad som nu kan vara på modet i dietbranschen den här veckan.

Soppa med blåmusslor och basilika


Det är tisdag och jag har gått loss i fiskdisken. Nu har även vårt lokala bageri öppnat efter sommaren och det går att köpa anständigt bröd igen. En soppa med musslor och basilika och ett stort durumbröd blev en god och värmande sensommarlunch i snålblåsten under en mulen himmel. 

3 charlottenlökar
1 fiskbuljongtärning
2 dl vatten
2 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
1 näve färsk basilika
1 kg blåmusslor

Tvätta musslorna och sortera bort de som om de är öppna inte stänger sig efter att man knackar på dem. Hacka löken och fräs i lite smör, häll på vätskan och buljongtärningen och låt det koka ihop en stund. I med musslorna och koka till de har öppnat sig. Strö över basilikan strax innan servering och ät sen med ett gott bröd.