måndag 23 juli 2012

Mise en place

Som småbarnsförälder och matlagare är planering a&o. Jag har förberett lite till Sigurd eftersom det är hans morgon imorgon. Själv tänker jag äta tårta till frukost när jag nu behagar stiga upp.

söndag 22 juli 2012

Loppisfynd


Idag har familjen varit på loppisrunda ute på Värmdö. I Hemmesta på ett litet ställe vid namn Prylboden (på Näsvägen 3) hittade jag denna finfina köttkvarn som jag fick för en mycket överkomlig penning. Damen som sålde den hävdade att den är den enda kvarn som pallar att mala älgkött och så fick jag en massa bra tips om hur en skulle rengöras. Och skulle den inte bli ren så skiter jag i det för jag tycker den är så vansinnigt snygg!

lördag 21 juli 2012

Gröt ute, gröt inne, gröt i sinne.


Klockan är tio över sju på morgonen och jag har redan utfodrat mig själv och sonen. Eftersom jag har tröttnat på att köpa prefabricerad bebisgröt blir det havregrynsgröt till oss båda. Det känns extra nyttigt att äta den med ett rivet äpple och kanel istället för sylt, dessutom är det nästan godare. 
Jag hoppas att det här med frukostuppdateringar vid den här okristliga tiden inte blir en vana. God jävla morgon på er i alla fall. 

Omelett med spagetti

Ja jag kokade för mycket spagetti också. Det är inte det att jag inte kan beräkna hur mycket det ska vara det är min förkärlek till att alltid ha lite gamla rester i kylen som driver mig till detta. 
Gammal spagetti tänker ni nu, vad ska det vara bra att spara för? jo man kan göra en ruggigt god omelett med gammal spagetti. Först klipper man den i lite mindre bitar, inte finhackat, bara klipp några gånger med en sax. Sen fräser man spagettin i olivolja i en het panna så den blir lite knaprig innan man slår över en omelettsmet (jag brukar ta 4 ägg och 2 msk mjölk, salt &peppar), hyvlar lite parmesan över, jag repade lite färsk timjan över härligheten och lite hackad salladslök. 
Ja då var lunchen klar! Frågor på det?

Spagetti med sting


Eftersom jag alltid gör för mycket mat, hellre än att någon ska gå hungrig från en middag hos mig, blev det både korv och grönsaker över från gårdagens middag. Detta blev till en alldeles ypperlig pastasås tillsammans med lite krossade tomater och en slatt rött vin.
Hacka korv och de grillade grönsakerna i mindre bitar, slå på en burk krossade tomater av god kvalitet och ca en dl rött vin och låt detta koka ihop. Salta och peppra. Koka pasta.
Servera med spagetti, parmesan och lite hack av det gröna på en eller två knipplökar. 

fredag 20 juli 2012

Familjemiddag


Jag blir alltid lite ställd när jag ska laga mat till familjer med en massa barn. Ska man servera smaklös falukorv och makaroner bara för att vara säker på att ungarna ska gilla det eller ska man strunta i det och laga den mat man själv gillar. Ja det blev det senare alternativet och det var inga sura miner för det.
Kryddiga korvar med ugnsbakade grönsaker och couscous
2 gröna paprikor
2 röda paprikor
1 aubergine
1 blomkålshuvud
4 knipplökar
olivolja
timjan

couscous
pesto

Skär grönsakerna i lagom stora bitar och lägg i en långpanna. Knipplöken skär jag av den gröna blasten och sparar till couscousen och delar dem på mitten. Skvätt över lite olivolja och lägg några timjankvistar i pannan. Baka i 200° ca 30 minuter.

Hacka nu blasten från löken och blanda den med några skedar pesto. Koka couscous enligt anvisning på paketen blanda sedan ner den pestomarinerade löken.

Servera med kryddiga korvar. Jag köper mina på Taylors and Jones Eller om man föredrar falukorv så får man i alla fall goda tillbehör till den. Smaklig spis!

torsdag 19 juli 2012

Surströmming för nybörjare

På tunnbröd med röd lök och gräddfil är för rookies.

Som skåning har jag aldrig tidigare fått tillfälle att äta surströmming, något som Sigurds styvmor tyckte att vi skulle råda bot på. På Tynderö längs den norrländska kusten ligger Oskars surströmmingsfabrik och makens familjs sommarnöje, det var oundvikligt att bli av med surströmmngsoskulden och jag måste erkänna att jag var en smula nervös. 

Surströmming är inte rutten, ett vanligt missförstånd.
Den är fermenterad dvs jäst, därav den kraftiga doften.
På Oskars surströmmingsfabrik inhandlades strömmingen. Det ska vara den hela varianten inte filéer, den hela fisken har mer smak och så ska det vara lite pilligt att hålla på med deklarerade de som vet. 

På grund af den kraftiga doften är det att rekommendera att man sitter utomhus när man ska inmundiga denna delikatess. När man öppnar burken görs detta förslagsvis i en plastpåse så slipper man att få oönskat sprutande av spad överallt. 

Världens största surströmmingsburk bredvid
fabrikens affär (friggeboden till vänster)
Det säger sig själv att det är Norrlands Guld som gäller.
Sen kommer vi till den stora frågan om hur man ska äta strömmingen. Kokt mandelpotatis och lök verkar alla vara överens om men sen går åsikterna isär, ska det vara gul eller röd lök? Ska man ha gräddfil till? Ska man göra en klämma av tunnbröd? Ja det finns till och med de som vill ha tomat!! på surströmmingen berättas det upprört. Alla var dock överens om att man skulle ha snaps till.

Vad tyckte jag då? Jo, jag glufsade i mig fyra stycken strömmingar och längtar redan till nästa surströmmingskalas. Lite som det här med kräftkalas fast mer hard core.