fredag 20 juli 2012

Familjemiddag


Jag blir alltid lite ställd när jag ska laga mat till familjer med en massa barn. Ska man servera smaklös falukorv och makaroner bara för att vara säker på att ungarna ska gilla det eller ska man strunta i det och laga den mat man själv gillar. Ja det blev det senare alternativet och det var inga sura miner för det.
Kryddiga korvar med ugnsbakade grönsaker och couscous
2 gröna paprikor
2 röda paprikor
1 aubergine
1 blomkålshuvud
4 knipplökar
olivolja
timjan

couscous
pesto

Skär grönsakerna i lagom stora bitar och lägg i en långpanna. Knipplöken skär jag av den gröna blasten och sparar till couscousen och delar dem på mitten. Skvätt över lite olivolja och lägg några timjankvistar i pannan. Baka i 200° ca 30 minuter.

Hacka nu blasten från löken och blanda den med några skedar pesto. Koka couscous enligt anvisning på paketen blanda sedan ner den pestomarinerade löken.

Servera med kryddiga korvar. Jag köper mina på Taylors and Jones Eller om man föredrar falukorv så får man i alla fall goda tillbehör till den. Smaklig spis!

torsdag 19 juli 2012

Surströmming för nybörjare

På tunnbröd med röd lök och gräddfil är för rookies.

Som skåning har jag aldrig tidigare fått tillfälle att äta surströmming, något som Sigurds styvmor tyckte att vi skulle råda bot på. På Tynderö längs den norrländska kusten ligger Oskars surströmmingsfabrik och makens familjs sommarnöje, det var oundvikligt att bli av med surströmmngsoskulden och jag måste erkänna att jag var en smula nervös. 

Surströmming är inte rutten, ett vanligt missförstånd.
Den är fermenterad dvs jäst, därav den kraftiga doften.
På Oskars surströmmingsfabrik inhandlades strömmingen. Det ska vara den hela varianten inte filéer, den hela fisken har mer smak och så ska det vara lite pilligt att hålla på med deklarerade de som vet. 

På grund af den kraftiga doften är det att rekommendera att man sitter utomhus när man ska inmundiga denna delikatess. När man öppnar burken görs detta förslagsvis i en plastpåse så slipper man att få oönskat sprutande av spad överallt. 

Världens största surströmmingsburk bredvid
fabrikens affär (friggeboden till vänster)
Det säger sig själv att det är Norrlands Guld som gäller.
Sen kommer vi till den stora frågan om hur man ska äta strömmingen. Kokt mandelpotatis och lök verkar alla vara överens om men sen går åsikterna isär, ska det vara gul eller röd lök? Ska man ha gräddfil till? Ska man göra en klämma av tunnbröd? Ja det finns till och med de som vill ha tomat!! på surströmmingen berättas det upprört. Alla var dock överens om att man skulle ha snaps till.

Vad tyckte jag då? Jo, jag glufsade i mig fyra stycken strömmingar och längtar redan till nästa surströmmingskalas. Lite som det här med kräftkalas fast mer hard core.

onsdag 18 juli 2012

Norrlands Guldkock

Grillad älgentrecôte med gräddkokta kantareller

Det norrländska vemodet lättade en smula när älgentrecôten  träffade mina smaklökar. Ingen glace eller marinad utan bara rena enkla smaker, salt, peppar och en het grill. Samma sak med kantarellerna, bara frästa i smör, lite grädde och salt och peppar sedan fick råvaran tala för sig själv.

Seriös grillkock

tisdag 17 juli 2012

En handfull kärlek

Sommarens bästa dessert plockades i ett dike under gårdagens kvällspromenad. Solvarma smultron bara så där rakt upp och ner utan vidare knussel.

I Sigurds hemtrakter

Familjen Brunsås är i Norrland på semester. Ett längre reportage om de kulinariska begivenheterna kommer så fort vi kommit till civilisationen dvs någonstans där man inte behöver stå på ett ben på en kulle för att få täckning på telefonen.

fredag 13 juli 2012

När jag tänker på frukt

Det här med frukt alltså. Varför kan vi inte äta frukt på ett civiliserat sätt i Sverige? Jag hatar att sätta tänderna i ett helt äpple, jag vill ha det klyftat och gärna skalat. Med den här praktiska mojängen från ikea klyftar man ett äpple i ett nafs och slipper se ut som en apa när man inmundigar det. Bra grej!

Sprit koffein och lite sött


För att inte hamna i koma efter kvällens middag var jag tvungen att improvisera ihop denna synnerligen lyckade lilla dessert. Rårörda hallon med mynta och turkisk yoghurt. Ja man rör hallonen med lite socker blandar i lite hackad mynta och toppar med en sked yoghurt. Till detta lite koffein i form av en espresso och lite honungsraki för matsmältningen. M