måndag 2 juli 2012

Lunchmacka

Av kycklingen som blev över från i lördags gjorde jag idag en god lunchmacka: Dansk rågbröd i botten, lite majonäs, tomat, kyckling och så toppar jag med lite hackad bladpersilja för synintrycket och järnvärdets skull. 
Jag hatade persilja när jag var liten men det berodde på att min mamma klippte kruspersilja som hon sedan strösslade på allt som kom i hennes väg. 

Bladpersilja? JA!

Kruspersilja? Aldrig i livet, 80-talet är förbi!

Äpplet faller inte långt från päronträdet

Om någon skulle fråga mig hur jag har lärt mig att laga mat så skulle jag svara att jag har lärt mig det mesta alldeles själv. Det är ju självklart en sanning med modifikation men jag har aldrig gått någon kurs eller studerat kokböckernas beskrivningar särskilt ingående. Med den baskunskap som jag fick med mig hemifrån har jag kunnat lista ut hur man kopierar rätter som jag har ätit på restaurang och sen använder jag mig av kokböcker ibland när jag är osäker på något, men det är ganska sällan.
När jag nu kommit igång lite med bloggandet här skickad min far ett utdrag ur sin matdagbok som han förde under en period. Det är rolig läsning och jag kan klart och tydligt se att vi tänker och lagar väldigt likt varandra. Det gäller att ta tillvara råvarorna och att kunna omvandla till synes frugala rester till något gott. Att äta efter säsong och att äta någorlunda nyttigt utan att det blir tråkigt.
För visst blir det tråkigt ibland. Jag har haft en period när jag har lagat mycket linser och nu knorras det från maken om att det börjar bli långtråkigt. Nu har vi finfin nypotatis så jag utlovar mer av den varan och mindre linser framöver.

lördag 30 juni 2012

Syrlig kyckling med svampig sallad

Citron och salviakryddad kyckling:

Jag gillar kycklinglårfilé som ofta är billig och inte blir lika torr som kycklingbröst när man steker den rätt upp och ner i en stekpanna. Beräkna ca 200g kyckling per person, stek i rikligt med smör, krydda med salt, peppar och salvia. När kycklingen fått färg på båda sidor pressar jag en citron över och låter det småputtra i ca 10-15 minuter. 


Svampig Sallad:

rödlök
körsbärstomater
spenat
ruccola
stora vita bönor
feta ost
champinjoner

Tricket är att börja med svampen. Skiva den tunt och låt den marinera i olivolja och vinäger, medan du förbereder resten, vilket gör att den får en mjukare konsistens. Precis innan servering, när allt annat är hackat och klart, pytsar man över svampen och lite mer olja och vinäger och blandar om.




fredag 29 juni 2012

Kylskåpsrensning med stil


Efter en veckas middagar finns det lite rester att ta hand om. Tillsammans med charkuterier kan detta med lite kreativitet omvandlas till en tapasbuffé som fick högsta betyg av både maken och dennes bror som slank förbi. Ni kanske kommer ihåg att det kokats både gröna linser och nypotatis under veckan. Om man som jag har kokt aldeles för mycket och sparat resterna kan man nu göra två tillbehör till skinkor och korvar:

Ugnsbakad nypotatis

Kokt kall nypotatis
olivolja, rosmarin, salt

Halvera nypotatisen, ringla över olja och krydda. Baka i 200° i till de är gyllenbruna. Grymt gott med krispig yta och krämiga inuti. 






Livliga Linser

3 dl kokta gröna linser
1 stor röd paprika
1/2 rödlök
1 citron
2 kvistar färsk rosmarin
olivolja

Ugnsbaka paprikan (kan göras samtidigt som man gör potatisen ovan) till skinnet lossnar, låt den svalna och hacka till tärningar i ungefär samma storlek som linserna. Hacka löken och rosmarinen fint. Riv skalet från citronen och pressa ur saften. Blanda och tillsätt olivolja efter tycke och smak.
Förutom detta bjöds det en enkel grönsallad, levain bröd och trevligt sällskap.










torsdag 28 juni 2012

Röding kort och gott


Stekt röding med färskpotatis och skånsk senapssås

Jag antar att ni alla kan koka potatis så det behöver vi inte gå närmare in på. Rödingen har jag stekt i rikligt med smör (margarin är en styggelse) med bara salt och peppar. Smält smör i het panna och lägg i fisken med skinnsidan neråt, när man ser att den stekt nästan igenom vänder man och steker två minuter på andra sidan utan att flytta runt fisken i pannan. 
Den skånska senapssåsen består av just sagda senap, gräddfil, finhackad rödlök och finhackad dill. Jag tog: en halv lök, två msk senap, en dl gräddfil och två kvistar dill, ja på ett ungefär så där. Inga konstigheter! Smaklig spis!

måndag 25 juni 2012

Svingott med linssallad


Efter helgens utsvävningar är det nu dags för att omvandla resterna till något någorlunda nyttigt och gott. Skulorna från svinet tärnades och fick sig en omgång i stekpannan tillsammans med lite olivolja rökt paprikapulver och timjan. 
Linser är alltid bra att ha färdigkokta, variationerna är lika oändliga som min fantasi och ni kommer att få mer linsrecept snart eftersom jag idag har kokt en rejäl laddning. Idag serverades de i salladsform; lite ruccola, lök, röd paprika, salt & peppar och olja & vinäger. Lite torrt sa Sigurd, som inte alltid uppskattar de mer frugala måltider jag ibland serverar för att vi inte ska rulla fram som små isterbullar, själv tyckte jag det fungerade alldeles utmärkt.

söndag 24 juni 2012

En midsommarnattsmardröm för ett vildsvin

Midsommarafton och vi förflyttar oss tvångsmässigt ut i spenaten. I goda vänners lag skall vi nu rulla oss i sillspad, dricka för mycket snaps och kremera ett dött djur till solens ära. Eller det var kanske så vi hade gjort om vi inte hade haft barn med oss och inte varit så hämmade. Istället blev det sillunch och grillning under ordnade former. Trevligt var det i alla fall.
Ett helt litet vildsvin skulle grillas. Tyvärr fick vi inte tag på någon ställning så vi kunde grilla det helt utan var tvungna att stycka upp det innan grillningen.

Kremering av dött djur i tre delar









Ingen midsommar utan sill
Jag älskar sill och till midsommar är det först och främst matjessillen med nypotatis, gräddfil och gräslök som jag inte kan vara utan. En midsommar utan matjes skulle vara som en grillfest utan kött, ja ni fattar vad jag far efter. Bara man har matjes kan man komplettera med roliga inläggningar. Jag gillar ju att experimentera så jag gjorde en sommar sill och en klassisk skånsk senapssill.

Rosévinet står kvar sen fördrinken, det är inget
jag skulle rekommendera till sill. En öl och en
nubbe (helst Skåne) är att föredra.
Sommar sill 2012:
Ett halvt grönt äpple
Tre lime frukter
Färsk basilika
Gräggfil
Majonäs
socker, salt och svartpeppar
5 minuters sill

Blanda rivet skal och saft från lime med gräddfil och majonäs. 
Smaka av med salt, peppar och lite socker.
Mixa eller finhacka en kruka basilika
Tärna det gröna äpplet fint

BLANDA

Skär sillen i cm tjocka bitar och blanda ner i resten av geggan.
Låt stå över natten och gosa till sig lite.

ÄT

Grillat vildsvin med sommarsallad och potatisgratäng

Ta ett helt vildsvin och skär av valda delar, gnid in dessa med grillolja och kremera över kol och körsbärsspån. Eftersom värdinnan var rädd för att vi inte skulle bli mätta gjorde hon en fantastiskt god potatisgratäng med ädelost, jag fick äran att skiva potatisen. Vad jag sedan hann uppfatta var att hon varvade potatisen med ädelost, saltade och pepprade lite och hällde på en ansenlig mängd vispgrädde. För syns skull serverades också en grönsallad med tomater, gurka och gräslök. Gott så att jag nästan var mållös.