måndag 18 juni 2012

Man tager vad man haver


Dagens lunchsallad består av lite uppiffade rester från helgen. Kall kokt färskpotatis och resterna av laxen från i lördags och ruccola från igår blandades med lite fint skivad färsk gul lök, en tomat och lite kapris. Olja, vinäger, lite salt och peppar och lunchen var fixad. Till den lille glytten kokades några gamla potatisar och mixades med lite av laxen från lördagen, lite smör och citron, så var han också nöjd och glad.

söndag 17 juni 2012

Pepprig Pasta


1 pkt bacon
6-8 medelstora champinjoner
1 gul lök
1 pkt ruccola
färsk riven pepparot
1 burk creme fraich

Fräs bacon, lök och svamp, blanda i creme fraichen och låt puttra på svag värme. När spagettin är färdig kokt blanda allt i en gryta tillsammans med riven pepparrot och ruccola. 

lördag 16 juni 2012

Limebakad Lax


Efter förra helgens köttfrossa var jag sugen på lite lättare smaker. Lax är ofta billigt och enkelt att laga. Här har jag tagit en laxsida, täckt den med skivad lime efter jag saltat och pepprat den. Kör på 200° i ca 20-30 min beroende på ugn och storlek på fiskbiten. Här serverar jag med kokt färskpotatis och guacamole. Till guccan behöver du tre mogna avocado, en halv gul lök och en röd chili finhackade samt saften från en citron salt och peppar. Jag mixar inte avocadon utan gröper ur den med sked och blandar med resten, är den tillräckligt mogen blir det krämigt utan att bli som en tråkig smet (som när man mixar). 

fredag 15 juni 2012

McBrunsås

 
Hemlagade hamburgare 
1 kg nötfärs
2 ägg
1 stor gul lök, finhackas
1/2 dl mjölk
2 msk ströbröd
salt peppar
Några rejäla stänk Worcestershire sås

Blanda. Forma. Fräs.



1/2 paket jäst
1/2 liter vatten
vetemjöl
salt
olja
en msk honung

Knåda och låt jäsa i 30-40 min
Forma 8-10 bullar och låt jäsa ytterligare tio minuter på plåten
Grädda i 175 grader i 15 min
Fyll burgarna med ruccola, rå lök, tomat och mozzarella, stark söt senap och....

Brynhildes hamburgerdressing:

2 stora skedar majonäs
1 liten sked sambal olek
några stänk vitvinsvinäger
ketchup efter tycke och smak

onsdag 13 juni 2012

Tandori för tandlösa


Vad är det som säger att barnmat inte ska smaka någonting? Jag tycker det verkar knasigt så jag gjorde en variant på tandorikyckling till glytten.

1 palsternacka
2 potatisar
1/2 kycklingfilé
tandorikrydda
en klick smör

Koka alla ingredienser till de är mjuka och häll av nästan allt vatten. Ta fram valfri mixer och kör så det ryker. Tillsätt smör och låt svalna till lagom temperatur innan servering. Ovanstående mängd blir ca 3-4 portioner för en hungrig bebis.

måndag 11 juni 2012

Fina Fisken

200g trorsk filé
3 potatisar
1/2 burk krossade tomater
lite färsk basilika
1 msk olivolja

Koka potatis och torsk tillsätt tomat, basilika och smör. Mixa. Mata Mys.

lördag 9 juni 2012

T-Rex? Nej T-bone!


T-bone steak från Taylor&Jones 
Två kilo till fyra personer var lagom
Närmare presentation är överflödig

lördag 2 juni 2012

Nattmacka

Av gårdagens helstekta fläskkotlett blev det en hel del över. En rostad durum-macka från Rosendalsbageriet med majo, pesto, tunt skivad fläskkotlett, mozzarella, peppar och lite flingsalt satt som en smäck efter att man varit på kalas där värdinnan glömde att servera smörgåstårtan.

fredag 1 juni 2012

Fläska på!

Jag gillar ju kött och sallad och idag fick jag till det riktigt bra. Inte för att jag någonsin misslyckas men vissa dagar överträffar man sig själv lite grand och idag var en sådan dag.
En till synes tråkig fläskkotlett i bit från prisextra a 39 kronor kilot skars upp och fylldes med vitlök och chili. Fettkanten skårades så man fick en liten förnimmelse av fläsksvål. Ett kg kött i 50 minuter på 200 grader.

Till detta en sallad bestående av:
Lite gröna linser, ca två dl kokta som jag hade över från tidigare eskapader. 
En halv gul lök, finhackad.
Fem torkade aprikoser som finhackas till samma storlek som linserna.
Ett paket fetaost.
Två mogna avokado
Några nävar blandad sallad
Saften av en citron
Olivolja, salt och peppar.




onsdag 30 maj 2012

Champinjon för Champions


Igår var det en dokumentär om El Bulli på svt1, ni som missade den kan se den på svt play

Det var lustigt för jag blev inte det minsta hungrig när jag såg den men jag kom att tänka på en champinjonsallad som jag inte har gjort på länge. Skiva champinjonerna så tunt det bara går och blanda med en liten klyfta vitlök, olja,lite citronsaft och creme fraiche och färsk rosmarin. Mycket enkelt. Mycket gott!




söndag 27 maj 2012

Såsbingo!

Med anledning av att vi gifte oss igår så har vi fått en massa presenter. Trevligt nog har de flesta uppfattat intresset för mat och dryck och prestigeviner och presentkort på Servera är uppskattat men bäst av allt är Såsbingo.
Med tillhörande såssnipa från Pillivyt låg även ett ansenligt antal påsar med såser från Knorr, alla med överstrykning över vilken typ av sås det är. Sigurd som gärna lagar mat från pulver är förtjust och Brynhilde som gärna adderar lite spänning i vardagen är också hänförd över denna fantastiska gåva. 

lördag 26 maj 2012

Herr och fru Brunsås

Idag blev vet inget lagat för vi hade fullt upp med att gifta oss, jag och Sigurd. Festen sköttes av den eminenta Christin Blomberg som jag varmt kan rekommendera. Hon återfinns här: Hemma hos Christin och är en riktig valkyria.

lördag 19 maj 2012

Guldkant

När jag jobbade på krogen fastnade jag för den här gamla klassikern som idag enbart dricks av riktigt gamla människor eller riktigt insnöade restaurang nördar. En slät kopp bryggkaffe och en guldkant är för mig en riktigt trevlig avslutning på en middag.
Man skiktar helt enkelt cognac över punch, ca 3 cl av varje är lagom för att bli lika rund om foten som glaskupan. Punchen skall vara frys-kall och cognacen skall vara rumsvarm, då blir det en fin kant där skikten möts om man häller varsamt.

fredag 11 maj 2012

Den perfekta biffen


Att steka en biff så att den blir precis så blodig som man vill ha den utan att den är kall i mitten är en konst och jag är nära perfektion i denna. 
Det kött jag gillar bäst är entrecôte och den ska vara fint marmorerad med insprängt fett. Kappan på entrecôten är godare än vilken oxfile som helst i min mening och jag skulle kunna babbla mig astmatisk om detta men det hoppar vi över. Nu till saken.

Konsten att steka en blodig biff!
1. Ta fram köttet ur kylen i god tid, gärna två timmar innan stekning så det hinner bli rumstempererat. En portionsbit skall väga mellan 200 till 300 gram, mindre bitar blir tunna och tråkiga.
2. Tag en gjutjärnspanna och hetta upp denna till maximal värme. Smält sen en rejäl klick smör i pannan.
3. Nu saltar och pepprar man köttet och lägger det sen i pannan som nu är rykande varm. Det kan vara bra att skruva ur brandlarmet om man har ett sådant i köket.
4. Stek köttet en och en halv minut på varje sida.
5. Servera med valfria tillbehör. Här har jag valt en enkel sallad med rädisor och en aioli.

måndag 7 maj 2012

Nytt kök

Brynhilde och Sigurd har idag impulsshoppat ett nytt kök med tillhörande tre rum. Det blir lite stökigt nu när vi ska sälja det gamla köket så om uppdateringen av bloggen blir lidande ber jag så mycket om ursäkt. Vi flyttar snart en våning upp i samma hus vilket känns som att komma till Valhalla. Synd att man inte får ha en Särimner i lägenhet.

tisdag 24 april 2012

Will it blend?

Potatis och kålrot mixat med en gnutta smör. Kanske det godaste sonen smakat i hela sitt liv. Jag är lite glad för jag hittade dessa ypperliga tvådelade förvaringsburkar på Åhlens, de är perfekta för barnportioner. Alla tjatar om att man ska frysa in i istärningsfack vilket verkar otroligt petigt, då föredrar jag det här. Lagar man heller inte några enorma mängder finns det ju ingen anledning att frysa maten.
Som förälder kan man avnjuta kålrotsmoset med valfritt stekt djur. En torr fläskkotlett kan bli riktigt ätlig med lite puré  och skysås till.

måndag 23 april 2012

Sparris

Tyskar och fransmän är sällan sams men den här tyska sparrisen kom väldigt bra överens med den vita bourgognen.
Skala sparrisen och koka i 3-4 minuter. Servera med brynt smör, tryffelolja, hyvlad parmesan, salt och färskmalen svartpeppar.

fredag 20 april 2012

The best of the rest

Något som vi ska ägna oss åt här på brunsås-bloggen är att piffa upp gamla rester. Min konstiga kompis Pia skulle kanske kalla detta för eco-ängsligt eller så kan man kalla det för snålhet men hur som helst är det ju dumt att slänga mat och dumhet ska bekämpas. Alltså:

Gårdagens kroppkakor får således en vända i stekpannan. Jag hade lite rimmat sidfläsk över som jag fräste med en decimeter purjolök och klickade på en tsk sambal olek.

Gott? Ja

Nyttigt? inte särskilt

HCHF FTW

torsdag 19 april 2012

Kroppkakor

HCHF
8 medelstora potatisar
3 jordärtskockor
1 1/2 dl potatismjöl
3 äggulor
50 g smör
salt
200g rimmat sidfläsk
200g rökt sidläsk
kryddpeppat
timjan

Koka potatis och jordärtskockor och mosa  mosa ihop till den deg tillsammans med potatismjölet äggulor och smör. Ett tips här är att skära jordärtskockorna i ganska små bitar så dessa kokar sönder medan potatisen bara kokar färdigt, annars får man lätt klumpar i degen.
Medan potatisdegen svalnar skivar och finhackar man fläsket och fräser tillsammans med kryddpeppar och timjan.
Forma små bullar med en flick fyllning i. Spola händerna med kallt vatten så fastnar inte potatisdegen i händerna lika lätt. Dessa kokas sedan i vatten till de flyter upp till ytan. Serveras med resten av fläsket, skirat smör och rårörda lingon. Mycket godare än de stabbiga kroppkakor jag åt på Öland i somras men inget för den som är rädd för fett och kolhyderater. 




tisdag 17 april 2012

Sigurd lagar köttbullar

Eftersom kvinnans plats inte alltid är vid spisen får Sigurd ibland rycka in och laga mat. Idag gjordes en arkeologisk utgrävning i frysen vilket resulterade i mamma Scans köttbullar vilka serverades med pulvermos och pulver sås. Det hela räddades av lite hemkokt lingonsylt som vi får från norrländska släktingar med för mycket fritid.
Denna lilla middag för masochister toppades med att vi försökte tvinga sonen att äta välling, något han ovänligt och bestämt vägrade. Men vem kan klandra honom, välling är ju inte gott.

lördag 14 april 2012

Chili con carne


1 kg nötkött (högrev eller fransyska)
2 färska föda cilifrukter
1 stor ancho chili
6 chipotle chili
2 röda paprikor
1 vitlök
100 g rökt sidfläsk
1 burk krossade tomater
buljong
2 burkar svarta bönor
spiskummin
koriander
paprikapulver
salt
1/2 vaniljstång

Smält fläsket i en klick smör och fräs de torra kryddorna i fettet. Tillsätt chili och vitlök som finhackats, (klia dig inte i ögonen förrän du tvätta fingrarna mycket noga) samt paprikan som också hackas ganska fint. Slå på tomaterna och buljongen och lägg i vaniljstången (glöm inte att ta upp den innan servering). Nu till köttet, skär det i relativt stora bitar så att fibrerna i köttet blir ca 5 cm långa. När allt kokat i några timmar, typ tre, tar man en gaffel och drar sönder köttet för en ännu mer sönderkokt känsla. 

Servera med bröd och gräddfil

fredag 13 april 2012

Kungsholmskorv

Serveras med fördel till ljummen potatissallad

12 medelstora potatisar (fasta)
12 kalamata oliver
12 cm purjolök
12 cm slanggurka
12 kvistar timjan
salt peppar
olivolja 
vitvinsvinäger

Ja sen fattar ni nog själva hur ni ska göra för att få det lika tjusigt som på bilden.

Fördrink

Det sägs att det engelska köket är en mattrend som kommer stort och för att klara den sortens mathållning behöver man grunda med en stadig gindrink. En klassisk drajja upphottad med timjankvist och svart oliv för att ta den in i tiotalet det här århundradet.


De viktigaste sakerna att komma ihåg när man gör någon form av drajja är:

1. Snåla på martinin
2. Gnida glasets kant med ett vridet citronskal
3. Aldrig skaka bara röra snällt (ungefär som med bebisar)

Tärningen är kastad

-Jag tänkte starta en matblogg
-Neeej, det gör ju alla, ALLA har en matblogg

Det är möjligt att det finns för många matbloggar och att de inte alltid håller så god kvalitet på recepten. Vissa är tråkiga att läsa, andra publicerar bilder där maten ser ut som den redan har varit nere i magen och vänt. Så min ambition med den här bloggen är att dela med mig av mina eskapader i köket på ett sätt som kan vara både underhållande och inspirerande utan att framkalla kaskadkräkningar.